Vecka 12

Vecka 12

Vikt: 5-10 g
CRL: 41-52 mm
 

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 9 veckor gammalt. Denna vecka täcker ögonlocken ögonen och de öppnas inte igen förrän vecka 27. Levern, inälvor, hjärnan och lungorna börjar arbeta och tillväxten av huvudet stannar upp. Nu får kroppen en chans att hinna ikapp huvudet för att få de rätta proportionerna. Tills nu har fotsulorna legat mot varandra, men nu kommer de långsamt att rätas ut för att snart vändas ifrån kroppen.

20 små tandanlag finns nu i gommen. Mot slutet av denna vecka kommer tarmarna tillbaka till sin plats i magen och navelbråcket försvinner. Den nedre delen av tarmpaketet viker ihop sig och bildar tarmludd, som efter födseln har till uppgift att dra in näringsämnen i kroppen. Matsmältningsmusklerna börjar fungera och dra ihop sig.

Bilden visar en ultraljudsbild av ett foster i profil med en liten hand (den vita fläcken över bröstet)
 

Till föräldrarna
Fostret rör sig mycket, men det är fortfarande för tidigt för att kvinnan ska kunna uppfatta det. De flesta föräldrar får nu höra hjärtat på det blivande barnet. Det slår dubbelt så fort som en vuxens, cirka 150 slag i minuten.

Livmodern befinner sig fortfarande nere i bäckenet och många upplever att det trycker på urinblåsan. Detta kommer att ändra sig när livmodern om en eller två veckor växer upp ur bäckenet.

Det är vanligt att känna en viss uppkördhet. Detta beror på att de ökade halterna av hormonen östrogen och progesteron påverkar musklerna att slappna av. På så sätt passerar maten långsammare genom matsmältningsapparaten så att näringsämnena lättare kan tas upp av blodet som ju nu levererar till två personer!

 

Uke12.jpg



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Baby har anlänt och en till påväg

Försöker njuta av varje sekund

RSS 2.0