In i vecka fem

Vecka 5
 

Längd: 0,5-1 mm
Om barnet
I början av denna vecka är embryot två veckor gammalt. En linje som så småningom ska bli axlar träder fram och formen på embryot blir mer avlång. Cellerna i den blivande ryggen blir allt mer specialiserade och närmar sig bildandet av de organ de ska utgöra. Till exempel så formar nu celler från rygglagret ännu ett lager mellan de två redan existerande. Mot slutet av denna vecka har därmed embryot tre lager med olika uppgifter. Ett lager kommer att bilda andningsorgan och matsmältningsapparat. Det andra blir ben, muskler, vävnad, könsorgan, njurar och blodomlopp. Det tredje lagret blir hår, hud, hjärna och ryggrad.
 

Till föräldrarna
Kvinnors livmoder är ett fantastiskt organ! Det har formen av ett päron och väger ungefär 40 gram (efter graviditeten väger det lite mer). Livmodern är den största muskel en människa kan bilda. Den växer under graviditetens gång tills den når bröstbenet och ökar i vikt till ungefär 1 kilo mot slutet av graviditeten.

I denna lilla grotta residerar nu en liten varelse. Hormoner hjälper blodet att flyta till livmodern för att ge embryot bästa möjliga förutsättningar för tillväxt.
 
Uke5.jpg


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Baby har anlänt och en till påväg

Försöker njuta av varje sekund

RSS 2.0